(placeholder)

FICTIEFILM

Met een documentaire kan je op een vrij directe manier je toeschouwer laten nadenken over een onderwerp dat jij belangrijk vindt. Je leert hoe je je verhaal kan opbouwen en hoe je je standpunt kan verwerken in je productie. Je raakt vanuit de praktijk vertrouwd met interviewtechnieken, onderzoeksmethodes,…  Je leert hoe je archiefmateriaal op een correcte manier kan integreren in je montage.

TELEVISIE

De technieken die gebruikt worden bij de productie van animatiefilms zijn heel uiteenlopend. Dat kan een eenvoudig licht en schaduwspel zijn, een tekenfilm waarbij iedere beweging uitgetekend wordt, een stop-motion film waarbij je de voorwerpen frame per frame verplaatst tot een 3D-computeranimatie. We bekijken heel wat voorbeelden en de eigenheid van de verschillende studio’s en makers.

DOCUMENTAIRE EN REPORTAGE

Je leert een scenario schrijven volgens de regels van de kunst. Je bedenkt de découpage: je deelt je verhaal op in scènes en shots. Dan kunnen de opnames starten. Op een filmset moet de filmcrew heel goed kunnen samenwerken. Je neemt je rol in in het productieteam: regisseur, cameraman, geluidstechnieker, licht, assistent,… of je bent een van de acteurs. Zo krijg je de kans om af te tasten welke rol voor jou is weggelegd in de filmwereld.


ANIMATIEFILM

Ook de geschiedenis van de televisie komt aan bod in dit atelier. We brengen een geleid bezoek achter de schermen van een televisiestudio en we wonen een opname bij. Daarnaast zijn we ook te gast in een productiehuis waar je alles te weten komt over de beroepen verbonden aan het maken van een televisieprogramma. Je leert werken met multicam.

Atelier film, video en telvisiee

De magie van het bewegend beeld

FICTIE, DOCUMENTAIRE, EXPERIMENTELE FILM, ANIMATIE


LEER WERKEN IN EEN FILMCREW VAN PRE-PRODUCTIE, PRODCUTIE TOT POST-PRODUCTIE


Hoe schrijf je een scenario? Hoe vertaal je dit naar een storyboard? En hoe breng je dit in beeld? Leg zelf het accent bij regie, camera, geluid of montage.

HET FILMATELIER

Net zoals bij het medium fotografie bestudeer je ook de geschiedenis van de film. Welke evolutie heeft de techniek gekend? Wie heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van de film? Je komt al heel wat te weten tijdens een bezoek aan de Wunderkammer van het Brusselse filmmuseum, Cinematek die we samen bezoeken.


Je leert kritisch kijken naar films. Welke strategieën hebben de makers ingebouwd om ons hun verhaal te brengen? En vooral, hoe kan je dit zelf toepassen in je eigen werk.


Een film realiseren is een lang en intensief proces. In de praktijklessen beginnen we dan ook met het maken van kortfilms. Dat kan een animatiefilmpje zijn in de stop-motion techniek of een videoclip maar ook een één-minuut-filmpje met je GSM kan een interessant resultaat opleveren. Je maakt zowel fictiefilmpjes als documentaires en experimentele filmpjes.


MATERIAAL

In de voorbije jaren werd het filmatelier uitgebouwd een professionele uitrusting. Je leert werken met de verschillende opnameapparatuur van analoge 16mm camera’s tot de krachtige Blackmagic Cinema Camera. Je leert kiezen uit de verschillende accessoires zowel voor opnames in onze filmstudio als op locatie. Je leert ook goede montage’s maken met professionele computerprogramma’s zoals Adobe Première, Adobe After Effects en Davinci Resolve.