(placeholder)

ANALOGE EXPERIMENTEN

We starten met de magie van de analoge fotografie. Je leert werken in de donkere kamer van de Academie Beeldende Kunsten Anderlecht waar je je laat je betoveren door het fascinerende verschijnsel camera obscura en fotogram. Er zijn verschillende oudere en nieuwere fotocamera’s, papiersoorten, chemicaliën,... beschikbaar in het fotolabo waarmee je volop kan experimenteren.

Atelier fotografie

De kracht van het fotografisch beeld

REPORTAGE, DOCUMENTAIRE EN EXPERIMENTELE FOTOGRAFIE


LEG ZELF JE ACCENT


Fotografie vormt een belangrijk onderdeel binnen deze opleiding. Je legt doorheen de verschillende jaren een traject af dat de evolutie van de fotografie volgt.

BEELDTAAL

Je leert met fotografie om de wereld om je heen te observeren en om deze te omschrijven met je eigen foto’s.

We bekijken heel wat beelden en je leert hoe je die kan analyseren. Hoe werkt de beeldtaal waarmee de fotografie communiceert?


Welke fotografische middelen kun je zelf hanteren? Je observeert en registreert voor reportage en documentaire. Je vermengt portret, landschap, mode, architectuur,… tot beelden die jij interessant vindt. Dat kan een alleenstaand beeld zijn of een beeldenreeks.


Je raakt vanuit de praktijk vertrouwd met begrippen als concept, camerastandpunt, compositie, dynamiek, contrast, beweging, beeldmanipulatie, fotomontage,…


We zoeken de link met het medium film en je werkt ensceneringen uit. Je gaat op zoek naar geschikte locaties, personages, belichting,…


MATERIAAL

Je maakt zowel opnames op locatie als in onze vernieuwde professionele fotostudio’s. Je leert werken met verschillende soorten camera’s, hoe je licht kan opstellen, hoe flitsers werken,…


Je kan al dit materiaal ook reserveren en meenemen via de uitleendienst.


In het digitale atelier zet je je eerste stappen in beeldbewerking en beeldmanipulatie. Het atelier is uitgerust met de nieuwste software van Adobe Creative Cloud. Voor fotobewerking leer je werken met Photoshop en Lightroom. We besteden ook aandacht aan Open Source alternatieven voor deze pakketten.